Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Het beheer en onderhoud van de meeste onderdelen gebeurt op basis van de op 5 april 2023 door de raad vastgestelde integrale beheerplannen openbare ruimte 2023 – 2026. Deze beheerplannen zorgen voor een meer integrale aanpak waarmee het beheer van de openbare ruimte in Voorschoten nog meer toekomstbestendig wordt vormgegeven. Hiermee is gekozen voor een nieuwe visie op beheer, die over meer gaat dan enkel het in stand houden van de openbare ruimte.

Hiermee zijn de beheermaatregelen met financiële onderbouwing voor de komende vier jaar vastgelegd en daarmee is voor de komende vier jaar duidelijk hoe en op welke wijze de gemeente Voorschoten met het beheer van de openbare ruimte omgaat. Bij het opstellen is het onderhoudsniveau C als uitgangspunt genomen. Het in ordelijke staat houden van kapitaalgoederen draagt bij aan het functioneren, de veiligheid en daarmee het welzijn van de samenleving. Daarnaast is de fysieke leefomgeving van groot economisch belang en draagt deze bij aan de aantrekkelijkheid van Voorschoten om te verblijven en om in te investeren. Dit doen wij in samenwerking met betrokken partijen om te komen tot een aantrekkelijk en groen dorp.

Voor riolering is het Integraal waterketenplan 2024-2028 (IWKP), voor vastgoed het Beheerplan Vastgoed 2021-2024 en voor tractie het tractiebeheerplan Gemeente Voorschoten 2024-2027 van toepassing. Omdat begin 2025 nog geen geactualiseerd Beheerplan Vastgoed voorligt zal de Raad gevraagd worden om het huidige beheerplan 2021-2024 met één jaar te verlengen.

Beheerplan

Areaalgegevens

Kwaliteits-niveau

Toelichting

Wegen 2023-2026

1.066.000 m2

C

Het uitgangspunt is om de functionaliteit en veiligheid te waarborgen.

Civiele kunstwerken 2023-2026

108 stuks

C

Het uitgangspunt is het waarborgen van de functionaliteit en de veiligheid te garanderen.

Openbare
verlichting

(Notitie exploitatiekosten Openbare Verlichting)

Lichtmasten: 4.491 stuks
Armaturen, ABRI’s, MUPI’s, en digitale informatieborden: 4.636 stuks
Lampen: 4.697 stuks

Kabel: 56 km

Voedingskasten: 14 stuks

C

Het beheer van de openbare verlichting is erop gericht om de bedrijfszekerheid te waarborgen en het areaal veilig en duurzaam in stand te houden.

Verkeersregel-installaties

10 stuks

C

Het areaal is op orde en geheel voorzien van ledverlichting. De uitgangspunten zijn het waarborgen van de bedrijfs-zekerheid en een duurzame instandhouding.

Voor het dagelijks beheer en onderhoud (operationeel, technisch, functioneel) van de verkeersregelinstallaties van de gemeente Voorschoten wordt op basis van horizontale samenwerking met de gemeente Leiden een Service Level Agreement (SLA) overeengekomen. De SLA is voor onbepaalde tijd (met een opzegtermijn van 1 kalenderjaar) en gaat in per 1 januari 2025.

Wegmeubilair en RVV-bebording 2023-2026

Circa 7.620 stuks

C

Het waarborgen van de functionaliteit van verkeersborden, hekwerken, fietsvoorzieningen en palen.

Integraal
waterketenplan
2024-2028

(IWKP)

Riool: circa 144 km
Gemalen: 100 stuks

Basis

Het uitgangspunt voor de riolering is het in stand houden van het rioolsysteem tegen zo laag mogelijke kosten waarbij de veiligheid en volksgezondheid wordt gewaarborgd.

Water IWKp 2024-2028

Circa 22,4km

-

Er wordt ingezet op het in stand houden van waterbouwkundige kunstwerken zoals steigers, fonteinen en op monitoring waterkwaliteit.

Groen 2023 - 2026

Groen: circa 106 ha

Bomen: 11.892 stuks

C

Het openbaar groen en bomen zijn een beeldbepalend onderdeel van de leefomgeving. Het uitgangspunt is het duurzaam, veilig en in samenwerking met inwoners in stand houden van het openbaar groen. Inwoners hebben hierin een belangrijke bijdrage. Zij zorgen voor een hogere kwaliteit en voor meer sociale samenhang.

Daarnaast wordt ingezet op het vergroten van de biodiversiteit en het klimaatadaptief maken van de buitenruimte. Voorbeelden zijn meer bomen
met meer diversiteit aan soorten, zodat er in 2050, 5% meer bomen hebben ten opzichte van 2021. Bij de vervanging van groen wordt voor een groot deel gekozen uit inheemse - en bij-vriendelijk beplanting.

Om de beoogde bezuinigingen op groenbeheer te realiseren zal het groen areaal in de komende jaren structureel van onderhoud intensieve groen typen naar groenvoorzieningen met lagere onderhoudskosten worden omgevormd. Dit zal resulteren in geringere kansen voor bio-diversiteit. Ook klimaatadaptatie zal door de wijziging in het budget lijden tot minder klimaat adaptieve groenvoorzieningen.

Spelen 2023-2026

442 stuks

C

Om onze speelplekken zo kosten effectief mogelijk te maken worden er op centrale plekken in de wijken grote speel-voorzieningen gerealiseerd. Door concentratie van speel-voorzieningen kan er een maximaal aanbod aan voorzieningen worden geboden op een zo kosten efficiënt mogelijke wijze. Kleine en minder gebruikte speelplekken die weinig speel waarde toevoegen zullen komen te vervallen om te worden samen gevoegd tot de voorgenoemde grote buurtspeelplekken.

Tractiebeheerplan 2024-2027

Op dit moment er 26 tractiemiddelen met een kenteken, hierbij zijn ook 5 zgn. MMBS-voertuigen (Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid) inbegrepen.

Sober

De voertuigen zijn er ter ondersteuning van het uitvoeren van de gemeentelijke taken. Zo worden de voertuigen onder andere ingezet voor het in stand houden van de leefomgeving, afvalinzameling, toezicht en facilitaire zaken.

Het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering en het waar mogelijk verduurzamen zoals elektrificatie van het wagenpark zijn de uitgangspunten voor het onderhoud en vervanging van voertuigen.

Vastgoed 2021-2024

Overheidsgebouwen: 7
Welzijn- en maatschappelijke gebouwen: 16
Sportaccommodaties: 5
Woningen: 3
Overig: 5

Sober

Het college wil het huidige beheerplan 2021-2024 voor 1 jaar verlengen. Het nieuwe beheerplan vastgoed 2025-2029 wordt momenteel opgesteld. Dit beheerplan omvat voorstellen in het kader van het beheer, het onderhoud en de verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen. De Duurzaam Meerjarenonderhoudsplanning (D) (MJOP) is hier een belangrijk onderdeel van.

Gedenkpark Rosenburgh

Groen: circa 2 ha

Aula Rosenburgh: 120 plekken
Buitenaula (klein): 60 plekken
Buitenaula (groot): +/- 330 plekken

Op gedenkpark Rosenburgh worden diensten met betrekking tot de wet op de lijkbezorging geleverd. Er is een natuurbegraafplaats een reguliere begraafplaats en een dierbegraafplaats. Er vinden begravingen, bijzettingen en verstrooiingen plaats. Verder worden er onderhoudsdiensten aangeboden ten aan zien van de graven. Ook is het gedenkpark een groene ruimte, ofwel een park wat wij onderhouden op een hoger dan gemiddeld niveau. Op gedenkpark Rosenburgh worden de grasvlakken intensief en extensief beheerd. Het intensieve gemaaide gazon is terug te vinden op het voorterrein en de vlakken waar actief begraven wordt.  Het extensieve gras is terug te vinden op de natuur-begraafplaats. Dit bloemrijke gras heeft een hogere biodiversiteit en is een belangrijke vegetatie voor onder andere vlinders en bijen. Veel van dit onderhoud is handwerk aangezien de geaccidenteerde ligging van het natuurlijke terrein en de emotionele gevoeligheid van de groene bestemming. Dit betekent dat het gemeentelijk onderhoud beide voor het intensieve als wel extensief beheer relatief kostenintensief is.

Voor de begraafplaats is er een upgrade gewenst van de aula. De aula dient aan huidige zakelijke en maatschappelijke wensen en dienst-verleningsvormen te kunnen ondersteunen. De aula behoeft een grote verbouwing en uitbreiding. Momenteel moet worden onderzocht welk scenario voor een renovatie, verbouwing of nieuwbouw wenselijk en/of mogelijk is.

Deze pagina is gebouwd op 10/11/2024 13:01:43 met de export van 10/11/2024 12:56:39